Malta


Malta

Málta szigetország Dél-Európában. A Földközi-tenger középső részén, stratégiai pozícióban elhelyezkedő szigetek fölötti uralomért az évszázadok során sok nagyhatalom harcolt.

2008-ben vezette be az eurót.

 

Leírás
Az 1, a 2 és az 5 centes érme a Mnajdra őskori templomegyüttesének oltárát ábrázolja. A templomokat Kr. e. 3600-ban egy kisebb, tengerre néző emelkedőre építették.
A 10, a 20 és az 50 centes érmén Málta nemzeti címere látható, amelynek központi motívuma egy pajzs, rajta a máltai zászló heraldikai ábrázolásával, fölötte koronát formázó kőfal, amely Málta erődítményeire és városállamiságára utal. A pajzsot jobbról olajág, balról pálmaág övezi; ez a két békeszimbólum hagyományosan Máltához kapcsolódik. A koszorút képező két ágat a pajzs alatt szalag fogja össze, amely a „Repubblika ta' Malta” (Máltai Köztársaság) feliratot viseli.
Az 1 és a 2 euróson a Szuverén Máltai Lovagrend jelképe látható. A lovagrend 1530-tól 1798-ig tartó máltai uralma alatt a nyolcágú kereszt olyan szorosan hozzákapcsolódott a szigethez, hogy ma már gyakran csak máltai keresztként emlegetik.
Tervező Noel Galea Bason tervezte az 1, 2 és 5 centeseket
Iniciélé Csak 2008 és 2010 között

'NGB'
Initials of the designer
4 óránál, a csillag és a motívum között
Pénzverő hely Monnaie de Paris (Párizsi Pénzverő), Pessac, Franciaország
Verdejel Csak 2008 és 2010 között

'F', mint France (Franciaország)
6 óránál a csillagban
Mesterjel nincs
Nemzeti azonosító Szöveg: 'MALTA'
2 € perem

2 € emlékérmek

Free Joomla templates by Ltheme