France


France

Franciaország, hivatalosan a Francia Köztársaság független ország. Központi területe Nyugat-Európában helyezkedik el, de világszerte rendelkezik megyékkel és területekkel. A központi rész a Földközi-tengertől a La Manche-csatornáig és az Északi-tengerig, valamint a Rajnától az Atlanti-óceánig terjed. Ezt a territóriumot hatszögletű alakja végett a franciák gyakran emlegetik l'Hexagone (magyarul a hatszög) néven.

Szomszédai Belgium, Luxemburg, Németország, Svájc, Olaszország, Monaco, Andorra és Spanyolország. Tengerentúli függőségein keresztül határos Brazíliával, Surinammal és a Holland Antillákkal. Franciaországot és Nagy-Britanniát a La Manche-csatorna alatt futó Csalagút köti össze.

1999-ben vezette be az eurót.

 

Leírás

A francia érmék nemzeti oldala esetében több mint 1200 rajzolattervet bíráltak el. A bírálóbizottság, amelynek elnöke a gazdasági és pénzügyminiszer volt, háromféle képi megjelenést választott ki a három különböző érmetípus számára.

A bizottság tagjai numizmatikai szakértők, művészek, az Európai Bizottság egy volt tagja (Christine Scrivener), parlamenti képviselők, Emmanuel Constans (a francia pénzverde igazgatója), Pierre Rodier fővésnök és Irene Jacob színművésznő, valamint bizonyos szakmai testületek tagjai voltak. A bizottság az alábbi terveket választotta ki

Az 1, 2 és 5 centesen a fiatal, nőies és határozottságot sugárzó Marianne a szilárd, törhetetlen Európa iránti vágyat testesíti meg. A motívumot Fabienne Courtiade, a Párizsi Pénzverde vésnöke tervezte.
A 10, 20 és 50 centesek témája, a magvető, folyamatosan jelen volt a francia frank történetében. A Laurent Jorio által tervezett „modern, időtlen ábra Franciaországot jelképezi, amely hű marad önmagához, miközben egységbe olvad Európával.
Az 1 és 2 eurós érméken Joaquim Jimenez rajza, egy fa látható, amely az életet, a folytonosságot és a növekedést jelképezi. A hatszögű keretbe foglalt képet a "Liberté, Egalité, Fraternité" (szabadság, egyenlőség, testvériség) jelmondat veszi körül. A 2 eurós érme peremén a 2** jelzés ismétlődik hatszor, felváltva felfelé, illetve fejjel lefelé fordítva.
Tervező
Fabienne Courtiade
Laurent Jorio és Oscar Roty
Joaquim Jimenez
Iniciálé

'F.COURTIADE'
A tervező monogrammja és neve

'L.JORIO d'ap.O.ROTY'
A tervezők monogrammjai és nevei

'J.JIMENEZ'
A tervező monogrammja és neve
Pénzverő hely Monnaie de Paris (Párizsi Pénzverde), Pessac, Franciaország.
Verdejel
A Párizisi Pénzverde verdejele: bőségszaru
Az érme közepén az időbélyegtől balra fel található
7 óránál a csillag fölött található
11 és 12 óra között a két csillag között található az érme külső részében
Mesterjel
1999-2000
A Párizisi Pénzverde igazgatója, Pierre Rodier: méh
Megjegyzés: az 1999-es 1 és 2 € érméken a méh balra, míg a 2000-es érméken jobbra néz
2001-2002
A Párizisi Pénzverde igazgatója, Gérard Buquoy: patkó
2003-2004
A Párizisi Pénzverde igazgatója, Serge Levet: szív, stilizált monogramal ('SL')
2004-től
A Párizisi Pénzverde igazgatója, Hubert Larivière: vadászkürt, hullám és egy hal
4 óránál a csillag fölött található
5 óránál a csillag mellett található
1 és 2 óra között a két csillag között található az érme külső részében
Nemzeti azonosító Betük: Stilizált 'RF'; République française (Francia Köztársaság)
2 € perem

2 € emlékérmek

Free Joomla templates by Ltheme