Cyprus


Cyprus

Ciprus állam, hivatalos nevén a Ciprusi Köztársaság szigetország a Földközi-tenger keleti medencéjében, Törökországtól délre.

Ciprus a Földközi-tenger legkeletibb szigete, három kontinens metszéspontjában fekszik. Az ország fővárosa Nicosia, mely a sziget középső részén található, s amelyet (a szigethez hasonlóan) kettéoszt a déli, szabad és főként görög-, illetve az északi, Törökország által megszállt töröklakta részeket elválasztó Zöld Vonal. A megszállt területeken 1983 óta létezik a csak Törökország által elismert Észak-Ciprusi Török Köztársaság szakadár állam. Nem része Ciprusnak a szigeten fekvő két brit szuverén támaszpont, Akrotíri és Dekélia (területük összesen 254 km2).

2004. május 1. óta az Európai Unió tagja.

2008-be vezette be az eurót.

 

Leírás
Az 1, a 2 és az 0.05 cent érmén a muflon, egy vadon élő juhfajta látható, amely Ciprus állatvilágának egyik jellegzetes képviselője.
A 10, a 20 és az 0.50 cent érmét a Kr. e. IV. században használt Kyrenia kereskedőhajó képe díszíti, amely a ciprusi hajózás történetét, illetve a szigetnek mint kereskedelmi központnak a fontosságát jelképezi.
Az 1 és a 2 eurós kereszt alakú kőrézkori (Kr. e. 3000) bálványt ábrázol. A sziget őskori művészetének eme jellegzetes példája arra utal, hogy Ciprus központi szerepet játszott az ókorban és a civilizáció fejlődésében.
Tervező Tatiana Soteropoulos és Erik Maell
Iniciálé nincs
Pénzverő hely Rahapaja Oy, Helsinki-Vantaa, Finnország
Verdejel nincs
Mesterjel nincs
Nemzeti azonosító Szöveg: 'KYΠPOΣ/KIBRIS'; Ciprus görög és török neve, az időbélyeg két felén elhelyzve.
2 € perem

2 € emlékérmek

This is a fan page :)
Free Joomla! templates by Engine Templates