Belgium 2002

 
Royaume de Belgique
Koninkrijk België
Belga Királyság
 

Belgium, hivatalos nevén a Belga Királyság egy etnikailag és nyelvileg megosztott nyugat-európai ország; állampolgárai három jól elkülöníthető csoportja a hollandul beszélő flamand, a franciául beszélő vallon és a német. Szomszédai északról Hollandia, keletről Németország és Luxemburg, délről Franciaország, északnyugat felől az Északi-tenger határolja. Hollandiával és Luxemburggal közösen alkotja a Benelux államok csoportját. Az EU alapító tagja, fővárosa Brüsszel, amely egyben az uniós intézmények egyik székhelye. Jelenlegi uralkodója II. Albert.

2002-be vezette be az eurót.

2008-ban kicsiti módosítottak az euró érméken, az időbélyeg mellé felkerült a verde-, illetve a mesterjel, valamint módosult a királyprofil.

2009-ben ismét módisították az érméket, az eredeti királyprofil került vissza az érmékre.

 

Leírás

A belga euroérméket Jan Alfons Keustermans, a turnhouti szépművészeti akadémia igazgatója tervezte. A forgalomban levő mindkét érmetípus érvényes fizetőeszköz.

Az első sorozat az érme belső részén II. Albert királyt ábrázolja, míg az Európát jelképező 12 csillag között elhelyezett királyi monogram – egy nagy "A" betű a korona fölött – és a kibocsátási év a külső részen található.

Tervező
Jan Alfons Keustermans, a Turnhouti Városi Szépművészeti Akadémia igazgatója
Iniciálé nincs
Pénzverő hely Monnaie Royale de Belgique/Koninklijke Munt van België (Belga Királyi Pénzverde), Brussels (Brüsszel), Belgium
Verdejel nincs
Mesterjel nincs
Nemzeti azonosító Rövidítés: Belgium, 'BE'
2 € perem

További sorozatok

2 € emlékérmek

Free Joomla templates by Ltheme